28η Φεβρουαρίου-Ο λαός στα πεζοδρομια και τις πλατείες για τα τα Τέμπη

Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια στην Ιστορία της Ελλάδας και ίσως το πιο σφριγηλό και ζωντανό που έγινε ποτέ.
 Βούλιαξε το σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι.


Οι γνωστοί άγνωστοι μισθοφόροι μπαχαλάκιδες για άλλη μια φορά δημιούργησαν επεισόδιά και προξένησαν φθορές σε περιουσίες ιδιωτών αλλά και του Δημοσίου.
 Είναι άξιο απορίας το γιατί η αστυνομία δεν περιφρούρησε αυτές της ομάδες και τις άφησε να δράσουν ανενόχλητες;. Φαίνεται πως είναι καλύτερο να καταστέλλεις παρά να προλαβαίνεις την εξέλιξη των επεισοδίων.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου μνήμης για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη.

 

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ομάδα αγνώστων εκτόξευσε πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου φωτιά ξέσπασε σε φυλάκιο των Ευζώνων, ενώ μικρές εστίες έντασης επεκτάθηκαν προς την Ερμού, με διαδηλωτές να εγκλωβίζονται σε καταστήματα για να προστατευτούν από τα χημικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί τραυματισμοί και λιποθυμίες πολιτών, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν παρατεταγμένες περιμετρικά της Βουλής.


Κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες, καδρόνια και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου-λάμψης. Στο Σύνταγμα, το συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης, όταν καδρόνι πέρασε δίπλα από τη δημοσιογράφο Κάτια Νιάκαρη και τον οπερατέρ, ενώ καλύπτονταν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες πολίτες γέμισαν το κέντρο της πόλης, με την πορεία να καταλήγει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η μητέρα θύματος, Ελένη Βασσάρα, ζήτησε δικαιοσύνη και ασφαλή σιδηρόδρομο, λέγοντας πως «το πένθος μας γίνεται πένθος όλης της χώρας».

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό αίτημα τη διαλεύκανση της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών.

Παρά τα επεισόδια, η πλειονότητα των διαδηλωτών αποχώρησε ειρηνικά, με τα συνθήματα για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών να παραμένουν δυνατά στον αέρα της Αθήνας.

Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός από τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, συγκλόνισε με την ομιλία της στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.


Με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Δεν έχω οξυγόνο», η κα Καρυστιανού απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, μιλώντας για την αδικία που βιώνουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων.


«Φοβούνται να μην τυφλωθούν από το φως που εκπέμπουμε. Αυτός είναι ο λόγος και καλά κάνουν και φοβούνται», τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των διαδηλωτών.


Στην ομιλία της, η κα Καρυστιανού αναφέρθηκε στη μάχη των οικογενειών για δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως οι χαμένες ζωές «καθοδηγούν» τους συγγενείς, οι οποίοι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται μέχρι να αποδοθούν ευθύνες.


«Μέσα στον αλόγιστο πόνο και την ασύλληπτη πραγματικότητα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι αρχίζει. Από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον Γολγοθά στέκονται μόνιμοι φύλακες – βοηθοί οι 57 ψυχές», είπε χαρακτηριστικά.


Η ομιλία της έκλεισε με ένα συγκλονιστικό μήνυμα:
«Δεν σταματάμε. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος. Τα παιδιά μας απαιτούν δικαίωση».


Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων μνήμης και διαμαρτυρίας για την τραγωδία, με χιλιάδες πολίτες να δίνουν δυναμικό «παρών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και άλλες πόλεις.


Παρά τα επεισόδια και τη χρήση χημικών, εκατοντάδες διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για δικαιοσύνη δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη.


Με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας πανό με τα ονόματα των 57 θυμάτων, οι πολίτες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, φωνάζοντας «Ήταν έγκλημα, όχι ατύχημα» και «Δικαιοσύνη παντού, καμία συγκάλυψη».


Οι εικόνες από το σημείο είναι συγκλονιστικές, με κόσμο κάθε ηλικίας να παραμένει στο Σύνταγμα, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκάλεσαν τα χημικά. Ο αγώνας των οικογενειών των θυμάτων και των διαδηλωτών για αλήθεια και απόδοση ευθυνών παραμένει δυνατός, μετατρέποντας τη σημερινή ημέρα σε σύμβολο μνήμης και διεκδίκησης.


 Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, πλημμυρίζοντας το κέντρο της πόλης από νωρίς το πρωί.


Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και κατέκλυσαν κεντρικές οδούς, όπως η Εγνατία, η Καμάρα και η Μοναστηρίου, φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν η Ελένη Βασσάρα, μητέρα ενός από τα θύματα, ζήτησε πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, τονίζοντας ότι «το πένθος μας είναι πένθος όλης της χώρας».


Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με ομάδα διαδηλωτών να συγκρούεται με τις αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο η πορεία συνεχίστηκε ειρηνικά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα μνήμης και διεκδίκησης.


Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα Τέμπη, οι Σέρρες, η Βέροια, η Κατερίνη και η Νάουσα, αναδεικνύοντας τη μαζική απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και ασφαλή σιδηροδρομικά δίκτυα.


Η Λαμία έστειλε σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα μνήμης και δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών, δύο χρόνια μετά το μοιραίο δυστύχημα που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα.


Περισσότεροι από 10.000 πολίτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, αφήνοντας τις δουλειές τους και κάθε άλλη δραστηριότητα για να βρεθούν στην πλατεία Πάρκου, η οποία αποδείχθηκε μικρή μπροστά στο πλήθος των συγκεντρωμένων.


Η Φθιώτιδα θρηνεί τρία δικά της παιδιά, την Ελπίδα από την Αταλάντη, τον Γιάννη από τη Στυλίδα και τον Σπύρο από το Λιανοκλάδι. Οι οικογένειες των θυμάτων ήταν εκεί, ζητώντας δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.


Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη Λαμία, με τον κόσμο να κρατά πανό και να φωνάζει συνθήματα για να μην ξεχαστεί το έγκλημα. Η πορεία κατέληξε στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου οι πολίτες άφησαν λίγα λουλούδια μπροστά στις φωτογραφίες των αδικοχαμένων νέων, με δάκρυα στα μάτια.


Συγκλονιστικός ήταν ο όγκος της πορείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Βόλο, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, δύο χρόνια μετά το πολύνεκρο δυστύχημα.


Δεκάδες χιλιάδες Βολιώτες από κάθε γειτονιά της πόλης κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή. Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τους διαδηλωτές να φτάνουν ως τον σταθμό του ΟΣΕ, απαιτώντας δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.


Συγγενείς των θυμάτων, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ένωσαν τη φωνή τους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για να μην ξεχαστούν οι 57 αδικοχαμένες ψυχές.


Η σημερινή μαζική συμμετοχή έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή και η διεκδίκηση δικαιοσύνης συνεχίζεται.


Στην Λακωνία οι συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του νομού με αριθμό συμμετεχόντων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι συγκέντρωση θύμιζε άλλες δεκαετίες με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τις χιλιάδες λαού στα πεσοδρόμια. Μόνο στην Σπάρτη υπολογίζεται ότι 8.οοο χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ.
 Από τις 10 το πρωί ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία τις Σπάρτης. Σύλλογοι Σωματεία, συνδικαλιστικές παρατάξεις, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες έδωσαν δυναμικά το παρών τους στο τεράστιο Πανελλαδικό Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο Συλλαλητήριο για τα τέμπη. 


Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 στο Γύθειο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.


Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στην πλατεία Παρθεναγωγείου, έξω από το Κέντρο Πολιτισμού, στις 11 το πρωί, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών που εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους για τη σιδηροδρομική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.


Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, σε ένδειξη συμπαράστασης, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές από τις 11:00 έως τις 13:00, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.


Η συγκέντρωση στο Γύθειο εντάσσεται στο ευρύτερο κύμα κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη Λακωνία, όπως η μαζική πορεία στη Σπάρτη, όπου πάνω από 10.500 πολίτες ένωσαν τις φωνές τους, απαιτώντας δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων.


Οι συγκεντρωμένοι στο Γύθειο κρατούσαν πανό και πλακάτ με μηνύματα όπως «Οι ζωές μας μετράνε» και «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη», ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
 Μεγαλειώδεις και με Παλμό οι κινητοποιήσεις και  στον Δήμο Ευρώτα.
 
 Ανάλογες εκδηλώσεις στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
 Σε Αμερική Αυστραλία, σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη ο Ελληνισμός συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης
 Στην Αυστραλία έξω από την Ελληνική πρεσβεία αλλά και στο Βουκουρέστι ο Ελληνισμός βροντοφώναξε όχι στην διαφθορά και την μαφία των Τραίνων στέλνοντας ένα Λακωνικό μήνυμα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. "Ως εδώ και μη παρ' έκει