Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε στην απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενόψει της ψήφισης της διάταξης που προβλέπει την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας από ιδιώτες γιατρούς όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του ΠΙΣ και χαρακτήρισε την απόφαση ως εν δυνάμει εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα υποχρεώνονταν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να μετατρέπουν τις έγχαρτες συνταγές τους σε ηλεκτρονικές. Ο υπουργός τόνισε πως η απόφαση αυτή, αν εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς και θα αναγκάσει πολλούς να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις συνταγές τους.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως η ρύθμιση είναι έκτακτη και προσωρινή, και έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες όπου αυτό είναι απαραίτητο. Επισήμανε πως οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων σε Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, ενώ περιμένει απαντήσεις από τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων Κιλκίς, Ρεθύμνου και Κω.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τον ΠΙΣ και τους ιατρικούς συλλόγους να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να μην προχωρήσουν στην κινητοποίηση, καθώς είναι επιζήμια για τους ασθενείς. Δήλωσε πως η ρύθμιση δεν θα αποσυρθεί και ότι οι δημόσιες δομές θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν κανονικά, ακόμη και αν ο ΠΙΣ επιμείνει στην απόφασή του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γιατροί θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την πράξη
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, οι οποίες προβλέπουν την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Κατά την ακρόαση φορέων στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, χαρακτήρισε την διάταξη «απαράδεκτη και επικίνδυνη», επισημαίνοντας ότι θα επιβάλλονται ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τις νησιωτικές και άγονες περιοχές λιγότερο ελκυστικές για τους γιατρούς και να δημιουργήσει αντικίνητρα για τις ειδικότητες με έλλειψη προσωπικού.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε ότι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ δεν μπορούν να επιλυθούν με τέτοια μέτρα, αλλά απαιτούν αύξηση της χρηματοδότησης και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όπως η αύξηση των μισθών και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και υπογράμμισε ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Οι φορείς ζητούν την απόσυρση της διάταξης και την υιοθέτηση μέτρων που θα κάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό για τους επαγγελματίες υγείας, επισημαίνοντας ότι οι παρούσες προτάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.