Αγωνιώδης προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανώλης των αιγοπροβάτων από τους αρμόδιους φορείς

Αγωνιώδης προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανώλης των αιγοπροβάτων από τους αρμόδιους φορείς

Οι παραγωγοί στην Κρήτη αναμένουν τα αποτελέσματα των δειγμάτων για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ελπίζοντας να περιοριστούν τα θετικά δείγματα ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα σφαγεία από τις 11 Αυγούστου. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς οι παραγωγοί έχουν κλείσει συμφωνίες για ζώα για τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπήρξαν «παράνομες ενέργειες» και τα στοιχεία θα παραδοθούν στον εισαγγελέα Λάρισας. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που λήφθηκαν γύρω από δύο μονάδες στον Δήμο Αστερουσίων, όπου εντοπίστηκαν θετικά ζώα.

Μέχρι στιγμής, περίπου 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί. Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Κρήτης, Γρύλλος Παπαδάκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα σφαγεία και να πραγματοποιηθούν οι συμφωνίες για τον Δεκαπενταύγουστο.

Η νόσος προέκυψε από ζώα αναπαραγωγής που εισήχθησαν από Γαλλία και μολύνθηκαν από κοπάδι από τη Ρουμανία. Συνολικά, 76 κτηνοτροφικές μονάδες σε 11 περιφέρειες της χώρας έχουν προμηθευτεί ζώα από το μολυσμένο φορτίο, και 39 μονάδες βρέθηκαν θετικές μέχρι τώρα. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ, Μανώλης Πατεράκης, τόνισε ότι η αποζημίωση δεν αποτελεί λύση για τους παραγωγούς που έχασαν τις μονάδες τους.

Στη Βόρεια Ελλάδα, εντοπίστηκε ακόμη μία θετική μονάδα στη Δράμα, αλλά τα δείγματα από μονάδα στην Κομοτηνή ήταν αρνητικά. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νόσος δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί ο κτηνιατρικός τομέας για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.