Αναρωτιόμαστε όλοι σε τι ποσοστό είναι υπεύθυνοι οι εμπρησμοί για την απώλεια καλλιεργήσιμης γης και δασικών εκτάσεων.
Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιες πληροφορίες που να δίνουν κάποια εικόνα της κατάστασης για αυτό θα αναφερθώ σε πιθανές αιτίες που προκαλούν τους εμπρησμούς. Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που κατάφερα αν συγκεντρώσω το 80% των δασικών πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό είτε εκ προθέσεως, είτε εξ' αμελείας. Για τους εμπρησμούς σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν βρήκα κάποια στοιχεία.
Οι αιτίες για εμπρησμό είναι πολλές με ανυπολόγιστα καταστρεπτικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Πολλοί εμπρησμοί έχουν αποδοθεί σε Σομαλούς και άλλους Αφρικανούς οι οποίοι βρίσκονται στην χώρα μας νόμιμα η παράνομα. Ποιοί όμως τους σπρώχνουν σε μια τέτοια πράξη;
Οι σομαλοί μετανάστες είναι μια από τις πολλές ομάδες μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η Σομαλία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε έναν σταθερά ανήσυχο πολιτικό και κοινωνικό χώρο, με αποτέλεσμα πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.
Οι αναφορές για τουρκική επιρροή και δράση των πρακτόρων τους στην Ελλάδα, αναδύονται συχνά στο προσκήνιό, με αναφορές και πληροφορίες που δείχνουν ότι οι τούρκοι πράκτορες λαμβάνουν παραγγελίες και χρήματα από τουρκικές αρχές για τις ενέργειές τους. Είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις δραστηριότητες των τούρκων πρακτόρων στην περιοχή και να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή. Σας παραθέτω ένα άρθρο που δημοσίευσε πριν αρκετό καιρό το ενημερωτικό site: "Ημερησία"
Αναδημοσιεύοντας τις δηλώσεις του Γιαϊτζί το φερέφωνο του τουρκικού καθεστώτος εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει προκλητικά πως άνδρες του PKK,που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα για να βάζουν φωτιές σε τουρκικές περιοχές, με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση του κράτους.
Βέβαια, λησμονούν το δικό τους «αμαρτωλό» παρελθόν, όπου το τουρκικό παρακράτος και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) είχαν χρησιμοποιήσει συστηματικά το «ασύμμετρο όπλο» των πυρκαγιών εναντίον της πατρίδας μας, γεγονός που παραδέχθηκε και δημόσια ο αποθανών πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μεσούτ Γιλμάζ.
Κύριοι στόχοι τους ήταν να καταρρακώσουν το ηθικό της ελληνικής κοινωνίας, το γόητρο των κρατικών θεσμών, την αξιοπιστία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και γενικότερα να διαβρώσουν τα θεμέλια της κοινωνικοπολιτικής συνοχής της χώρας μας.
Είναι αναντίρρητο γεγονός, λοιπόν, ότι το τουρκικό βαθύ κράτος έχει επιδοθεί σε εμπρησμούς στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα. Κάτωθι, παρατίθενται κάποιες ιστορίες που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Ο Γκρίζος Λύκος και στέλεχος παρακρατικής οργάνωσης Χαλούκ Κιρτσί, που το 1988 είχε αντιμετωπίσει σοβαρότατες κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, είχε δηλώσει σε τουρκικό τηλεοπτικό δελτίο ότι «Εμείς κάψαμε και τα ελληνικά δάση». Ουδείς από το επίσημο τουρκικό κράτος δεν τόλμησε να τον διαψεύσει.
Λίγο αργότερα, είχαμε και πρόσθετη ομολογία. Μετά τη σύλληψη του, ο επίσης διαβόητος Γκρίζος Λύκος και μεγαλέμπορος ναρκωτικών Αλατίν Τσακιντζί είχε αποκαλύψει το εξής: ως αντάλλαγμα για τις διευκολύνσεις που του παρείχαν οι τουρκικές υπηρεσίες στην μεταφορά ναρκωτικών, αυτός και συνεργάτες του είχαν κάψει δάση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Φωτιές» αντίστοιχες με εκείνες των ελληνικών δασών άναψαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε τουρκική εφημερίδα το 2011,ο οποίος αποκάλυψε πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997,ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ. Μίλησε για μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνον στον επόμενο. Η προκάτοχος του, ωστόσο, Τανσού Τσιλέρ, δεν είχε πράξει το ίδιο.
Την περίοδο 1995-97 όντως υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να έχουν πληροφορίες για δράση Τούρκων πρακτόρων, αλλά χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Εξάλλου, η κυβέρνηση Σημίτη, μετά την κρίση των Ιμίων, φοβόταν να εγείρει σχετικό θέμα.
Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κυρίως από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έρχονται στην χώρα μας για μια καλύτερη τύχη μέσω των δουλεμπόρων οι οποίοι με την σειρά τους συνεργάζονται με Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Προσεγγίζουν οι εντεταλμένοι πράκτορες τους μετανάστες και έναντι ενός μικρού χρηματικού ποσού τους εξαναγκάζουν να προβούν σε παράνομες πράξεις σε βάρος της Ελλάδας.
Κάπως έτσι ένας Σομαλός συνελήφθη και κρατείτε με την κατηγορία για πέντε εμπρησμούς στην Αργολίδα πριν λίγες ημέρες..
Ο λόγος που γένονται οι εμπρησμοί αυτού του είδους είναι για να μπορέσουν αργότερα Τούρκοι επιχειρηματίες να αγοράσουν την καμένη γη σε χαμηλό κόστος και να δημιουργήσουν εκεί επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα είναι πιθανή και η μετεγκατάσταση Τούρκων που θα δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Βοσκοί και κτηνοτρόφοι πολλές φορές στην ανάγκη για περισσότερες λειβαδικές εκτάσεις καίνε περιοχές με σκοπό αυτές να μετατραπούν σε βοσκοτόπια, Η Ελληνική προστασία. Η κείμενη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους αλλά και η χαλαρή τήρηση με πολλά παραθυράκια της νομοθεσίας υποκινούν την πρόθεση για εμπρησμό από τους επιτήδειους.
ο καλοκαίρι του2007 ήταν μια περίοδος που σημαδεύτηκε από τις φονικές δασικές πυρκαγιές που έκαναν την εμφάνισή τους σε πολλούς νομούς της Ελλάδας. Η έκταση των καταστροφών ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, σπιτιών και αμέτρητων εκτάριων εναλλακτικής χώρας.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε νομούς όπως η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Λακωνία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αττική, η Εύβοια και η Φθιώτιδα εξαπλώθηκαν με ανησυχητική ταχύτητα λόγω των έντονων ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, με τους κατοίκους των περιοχών να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φωτιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της.
Η απώλεια της ζωής84 ανθρώπων, η καταστροφή1.500 σπιτιών, των εκτάριων γης και των ελαιόδεντρων αποτέλεσαν μια ανυπέρβλητη τραγωδία για τη χώρα. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν τις φλόγες και να σώσουν ό,τι μπορούσαν από την καταστροφή, αλλά η φύση είχε ήδη πάρει τον δικό της φόρο.
Το κόστος των καταστροφών υπολογίστηκε σε περισσότερα από3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η απώλεια της βιοποικιλότητας ήταν αντιστάθμισμα που δεν μπορούσε να υπολογιστεί με χρήματα.
ο καλοκαίρι του2007 ήταν μια περίοδος που στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα λόγω των φονικών δασικών πυρκαγιών που έλαβαν χώρα σε πολλούς νομούς της χώρας. Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν με γρήγορο ρυθμό λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την περίοδο αυτή.
Η καύση εξήρε τραγικές συνέπειες καθώς84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν. Πέραν της ανθρώπινης απώλειας, πολλά σπίτια καταστράφηκαν στο πέρασμα, φωτιάς. Εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων καταστράφηκαν, ενώ πολλά εκατομμύρια ελαιόδεντρα και χιλιάδες ζώα έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές.
Οι αρχές και εθελοντικοί οργανισμοί στάθηκαν αντιμέτωποι με μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να ελέγξουν τις φλόγες και να προστατέψουν τους πολίτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία όλων ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της καταστροφής και την αποκατάσταση της ζωής στις περιοχές που επλήγησαν.
Μετά την κατάσβεση των φωτιών, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και να υποστηρίξει τους πληγέντες. Προχώρησε σε μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων και της προστασίας των δασών, ενώ προέβη σε εθνικές και διεθνείς δράσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.
Πάνω λοιπόν σε αυτή την καμένη γη μετά από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε η Ολυμπία οδός. Στην Εύβοια και σε πάρα πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας μετά τις καλοκαιρινές φωτιές έχουμε την εμφάνιση αιολικών πάρκων.
Η οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη της Ελλάδας φαίνεται να εξαρτάται στενά από τα εκτάρια καμένης γης κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που το νομικό πλαίσιο για τους εμπρηστές τους εμπρησμούς και την εκμετάλλευση της καμένης γης είναι σχετικά χαλαρό και επιτρέπει την ανοικοδόμηση των καμένων περιοχών.