Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) αναδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων στην Ελλάδα, κυρίως λόγω υποστελέχωσης και απαρχαιωμένου εξοπλισμού.
ΦΩΤΟ: Kathimerini
Στην Τερματική Περιοχή της Αθήνας, το σύστημα προειδοποίησης εμπλοκών δεν είναι επιχειρησιακό, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να μην λαμβάνουν ειδοποίηση όταν δύο αεροσκάφη βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.
Αυτό σημαίνει ότι η αποτροπή ατυχημάτων βασίζεται αποκλειστικά στην ετοιμότητα και την εμπειρία των ελεγκτών.
Υποστελέχωση και Κόπωση Προσωπικού
Παρά την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 97 νέων ελεγκτών μέσω ΑΣΕΠ, η εκπαίδευσή τους είναι πολυετής, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2025 να μην έχει βελτιωθεί η επάρκεια προσωπικού.
Το υπάρχον προσωπικό έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας και αυξημένα επίπεδα κόπωσης.
Η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προσπάθησε να επιβάλει αύξηση ωραρίου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
ΦΩΤΟ: ΒΙΚΕΙΠΑΙΔΕΙΑ
Ο εξοπλισμός παρακολούθησης και επικοινωνίας παρουσιάζει καθημερινά προβλήματα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσο σχέδιο αντικατάστασής του.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση στην αεροπορική κίνηση, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, γεγονός που κάνει αυτές τις ελλείψεις ακόμα πιο επικίνδυνες.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση της ΥΠΑ δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας. Αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, οι κίνδυνοι ατυχημάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.