H Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική και μουσουλμανική, δηλώνει ο Σουλτάνος. Μετριοπαθής η αντίδραση της Ελληνικής Πλευράς

H Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική και μουσουλμανική, δηλώνει ο Σουλτάνος. Μετριοπαθής η αντίδραση της Ελληνικής Πλευράς

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το1453 από τους Οθωμανούς αποτελεί ένα από τα σημντικτερα γεγονότα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Αν και πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτείται από την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η ανάδειξη της Άλωσης ως ένα γεγονός που έφερε παγκόσμιες ανακατατάξεςι είναι εξίσου σημαντική.

Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, οι Οθωμανοί δημιούργησαν μίαμεγάλη και πολυπολιτισμική αυτοκρατορία που ενώνει αρκετές διαφορετικές κοινότητες και πολιτισμούς. Η πολυπολιτισμική φύση της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάκτηση αναμειγνύει τον τουρκικό, τον βυζαντινό και τον αραβικό πολιτισμό, δημιουργώντας ένα μοναδικό μωσαϊκό πολιτισμών που συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα στις παγκόσμιες εξελίξεις της περιοχής.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στη συνέχεια της ιστορίας του πολιτισμού της περιοχής. Με την απόφαση του τουρκικού κράτους να επαναφέρει την Αγία Σοφία ως τζαμί, γίνεται εμφανής η συνέχεια του ιστορικού πολιτισμού των Οθωμανών και η σημασία της διατήρησης της ιστορίας και της κληρονομιάς τους.

Η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία για αναθεώρηση της Στ΄άσης της Τουρκίας. Η πολυπολιτισμική φύση της χώρας και η σημασία της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού αποτελούν βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας.

Διερωτάται λοιπόν κανείς, πως μία χώρα χωρίς δική της πολιτιστική κληρονομιά προσπαθεί να ορθώσει το παράστημα της και να γίνει υπολογίσημη οντότητα στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι:

 Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να κοφεύει και να εθελοτυφλεί απέναντι στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά των Τούρκων πράγμα που προσβάλει την εθνική μας υπόσταση και την μακραίωνη ιστορία μας.