Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό: Τετελεσμένα, παραβιάσεις και οι όροι για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό: Τετελεσμένα, παραβιάσεις και οι όροι για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Η διπλωματική κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό αναδεικνύεται έντονα στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας, μετά και τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού πλησιάζει η μαύρη επέτειος της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, που σημαίνει ότι οι ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εύρεση λύσης.

Οι αντιδράσεις και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι εμφανείς, με την Ελλάδα και την Κύπρο να επιδείξουν την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΟΗΕ. Από την άλλη πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αντιτίθεται σε συνομιλία χωρίς την αποδοχή της «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους, κάτι που είναι αδιανόητο για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το γεγονός ότι η διπλωματική κινητικότητα εστιάζεται γύρω από το Κυπριακό ζήτημα αναδεικνύει τη σημασία του για την περιοχή. Η επίλυση του Κυπριακού έχει μεγαλύτερες επιθέσεις στη γεωπολιτική και ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, με τους διάφορους επίσημους φορείς να εκφράζουν την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Παρά τις διαφορές και τις δυσκολίες, αναγκάζονται να συνεχίσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, με σεβασμό πάντα στις διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνική συνύπαρξη και ανάπτυξη στην περιοχή, χωρίς περιορισμούς και αντιξοότητες