Επιστολή – διάβημα της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής για τα 50 χρόνια κατοχής

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Η Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε σήμερα μια επιστολή διάβημα προς διάφορους προέδρους κοινοβουλίων σε διεθνές επίπεδο, με αφορμή τα50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η εισβολή αυτή, που συνέβη το1974, οδήγησε σε μια διαμάχη που επηρεάζει ακόμα το νησί και τον λαό της Κύπρου. Η κ. Ο Δημητρίου τόνισε στην επιστολή της σημασίας της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εποπτεία του Κυπριακού.

Η επιστολή απευθύνεται σε προεδρικά κοινοβούλια από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και διεθνών οργανισμών, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει για την κατάσταση στην Κύπρο και τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού. Η κ. Ο Δημητρίου εκφράζει την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον των κοινοβουλευτικών αρχών από όλο τον κόσμο  θα  να συμβάλει στην επίλυση της διαμάχης και στην επιλογή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η επιστολή αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των προσπαθειών για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την εφαρμογή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Το γεγονός ότι η κ. Δημητρίου επέλεξε να απευθυνθεί σε τόσους πολλούς προέδρους κοινοβουλίων αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει στη διεθνή υποστήριξη για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επιστολή της Πρόεδρου της Βουλής αναδεικνύει με σαφήνεια τη στάση της Κύπρου έναντι της τουρκικής εισβολής και της μακρόχρονης κατοχής που ακολούθησε. Η κ. Ο Δημητρίου δεν διστάζει να καταγγείλει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας που συνοδεύουν την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και να υπενθυμίσει τις τραγικές συνέπειες που επήλθαν από αυτήν.

Η είσοδος των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974 είχε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του νησιού. Η κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκτοπισμός χιλιάδων οικογενειών και οι διαρκείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελούν μία ανεξάρτητη σημαία του αδικαιολόγητου χαρακτήρα της τουρκικής κατοχής.

Με την επιστολή της, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαιώνει τη θέση της Κύπρου για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. Η πλευρά της Κύπρου δεν έχει συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επιλογή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα σέβεται τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το μήνυμά της, η Πρόεδρος της Βουλής δείχνει την αποφασιστικότητα της Κύπρου να προχωρήσει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος με ειρηνικό και διαπραγματευτικό τρόπο. Η ελπίδα για ένα μέλλον ελεύθερο από κατοχή και διχοτόμηση είναι ζωντανή στο μήνυμα της Προέδρου της Βουλής και αποτελεί έναν φωτεινό ορίζοντα για τον κυπριακό λαό