Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου...
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι μια ημερομηνία που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης ιστορίας. Εκείνο το πρωινό, τρομοκράτες της Αλ Κάιντα πραγματοποίησαν μια από τις φονικότερες επιθέσεις στην Αμερική, με τη χρήση αεροσκαφών ως όπλα, πλήττοντας τον Βόρειο και τον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Πεντάγωνο και προσπαθώντας να επιτεθούν σε ακόμα έναν στόχο πριν καταπέσει το αεροσκάφος στην Πενσυλβάνια.
Αυτές οι επιθέσεις άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά και μια μόνιμη αίσθηση απειλής παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ απάντησαν με τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", επιτιθέμενες στο Αφγανιστάν και αργότερα στο Ιράκ, αλλάζοντας τον γεωπολιτικό χάρτη. Η 11η Σεπτεμβρίου δεν ήταν μόνο ένα τραγικό γεγονός, αλλά και μια αφετηρία για έναν κόσμο που έγινε πιο επιφυλακτικός και συχνά πιο ασταθής.
© SanSimera.gr
Σαλβαντόρ Αλιέντε
Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός, που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Αριστεράς.
Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς και ο πρώτος Μαρξιστής πρόεδρος που εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες στη Λατινική Αμερική. Η προεδρία του (1970-1973) χαρακτηρίστηκε από προσπάθειες σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων, όπως η εθνικοποίηση της βιομηχανίας και η αγροτική μεταρρύθμιση, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με την εγχώρια ελίτ και τις ΗΠΑ.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, έφερε την πτώση και τον θάνατο του Αλιέντε. Ο θάνατός του, που θεωρείται αυτοκτονία, σηματοδότησε την έναρξη μιας σκληρής δικτατορίας στη Χιλή, ενώ ο ίδιος παραμένει σύμβολο της αριστερής αντίστασης και του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.
© SanSimera.gr
Αουγκούστο Πινοσέτ
Χιλιανός δικτάτορας, που ανέτρεψε με αιματηρό πραξικόπημα τον σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε και κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη Χιλή από το 1973 έως το 1990.
Ο Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες του 20ού αιώνα, γνωστός για την αυταρχική και βίαιη διακυβέρνηση του στη Χιλή, καθώς και για την επιβολή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου. Η δικτατορία του χαρακτηρίστηκε από μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με χιλιάδες θύματα, βασανισμούς, δολοφονίες και εξαφανίσεις. Παράλληλα, η οικονομική πολιτική του, που εφαρμόστηκε από τους αποκαλούμενους "Chicago Boys", οδήγησε σε αυξημένη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και σε τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.
Παρά τις προσπάθειες για δίωξη του Πινοσέτ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία, η υγεία του και η πολιτική επιρροή του τον προστάτευσαν από τη δικαιοσύνη μέχρι τον θάνατό του το 2006.
SanSimera.gr
Αγία Ευανθία
Μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μαζί τον σύζυγό της Δημήτριο και τον γιο της Δημητριανό.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγία Ευανθία, μαζί με τον σύζυγό της Δημήτριο και τον γιο της Δημητριανό, μαρτύρησαν για την πίστη τους. Παρόλο που δεν είναι γνωστό το πού και πότε ακριβώς έλαβε χώρα το μαρτύριό τους, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 11 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ευάνθιος, Ευάνθης και Ευανθία.
Η ιστορία της οικογένειας αυτής αποτελεί παράδειγμα της αντοχής και της αφοσίωσης στην πίστη κατά την εποχή των διωγμών, χωρίς ωστόσο να διασώζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το βίο τους.
© SanSimera.gr
Κριστίν ντε Πιζάν
Ιταλογαλλίδας συγγραφέας και ποιήτρια, που αναγνωρίζεται ως η πρώτη επαγγελματίας συγγραφέας στην Ευρώπη. Δημοσίευσε δέκα βιβλία μεσαιωνικής ποίησης.
Η Κριστίν ντε Πιζάν (Christine de Pizan) ήταν ιταλογαλλίδα συγγραφέας και ποιήτριας, που αναγνωρίζεται ως η πρώτη επαγγελματίας συγγραφέας στην Ευρώπη.
Γεννήθηκε στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1364 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια εξερευνώντας βιβλιοθήκες στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Ε’ του Σοφού, όπου ο πατέρας της υπηρετούσε ως αστρολόγος. Οπλισμένη με μια πένα και την αγάπη της για τη λογοτεχνία, άρχισε να γράφει ρομαντικές μπαλάντες το 1393. Αυτή η πρώιμη ενασχόληση για γυναίκα με τη λογοτεχνία γοήτευσε πολλούς ισχυρούς άνδρες της εποχής της, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ'.
Η Ντε Πιζάν είναι πιο γνωστή σήμερα για το ρόλο της σε μία μεσαιωνική λογοτεχνική διαμάχη που ανταγωνίζεται κάθε σύγχρονο δράμα διασημοτήτων. Ξεκίνησε στις αρχές του 1400 με θυελλώδεις συζητήσεις σχετικά με το δημοφιλές ποίημα «Μυθιστορία του Ρόδου» («La Roman de la Rose) των Γκιγιόμ ντε Λορίς και Ζαν ντε Μεν.
Η Ντε Πιζάν κατήγγειλε τη μεταχείριση των γυναικών στο έργο και ανταπέδωσε το 1405 με ένα από τα πιο διάσημα έργα της «Το βιβλίο της πολιτείας των κυριών» («Le livre de la cité des dames»). Σε αυτό, ενσωμάτωσε ιστορίες που αναδείκνυαν της ηγετικές ικανότητες και τη σοφία σημαντικών γυναικών από τη μυθολογία και την ιστορία. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε τη συνέχειά του με τίτλο «Ο θησαυρός της πολιτείας των κυριών» («Le trésor de la cité des dames»), ολοκληρώνοντας τη σειρά που θεωρείται πλέον από τα πρώτα έργα της φεμινιστικής λογοτεχνίας.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της, δημοσίευσε δέκα βιβλία ποίησης, πολλά από τα οποία ήταν «παράπονα» («complaints»), ένας όρος για μεσαιωνικά ποιήματα και τραγούδια διαμαρτυρίας ενάντια στην κακία ή την αδικία.
Η Κριστίν ντε Πιζάν πέθανε το 1430 στο Πουασί της Γαλλίας, σε ηλικία 61 ετών.
Σχετικό
Η Κριστίν ντε Πιζάν είναι μεταξύ των 1.038 γυναικών με επιρροή που εκπροσωπούνται στη διάσημη εγκατάσταση (installation) της αμερικανίδας εικαστικού Τζούντι Σικάγκο «The Dinner Party» (1979) που εκτίθεται στο Μουσείο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.
© SanSimera.gr
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Πνευματική και πολιτική προσωπικότητα, που σημάδεψε τον 20ο αιώνα στη χώρα μας. Διατέλεσε πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902-1987) ήταν σημαντική πνευματική και πολιτική προσωπικότητα του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Παρά το σύντομο πέρασμά του από την πρωθυπουργία, διακρίθηκε για το πνευματικό του έργο, με κορυφαία τη «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», ένα πολύτομο και ημιτελές έργο. Υπήρξε καθηγητής κοινωνιολογίας, υπουργός σε διάφορα κυβερνητικά πόστα και δραστήριος αντιστασιακός κατά την Κατοχή. Η μετριοπάθειά του και η κριτική του απέναντι στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών τον καταξίωσαν ως έναν από τους σεβαστούς πολιτικούς της εποχής.
© SanSimera.gr
Μαρίκα Κοτοπούλη
Ελληνίδα ηθοποιός· από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του νεοελληνικού θεάτρου. Ασχολήθηκε επιτυχημένα με όλα τα είδη του θεατρικού (δράμα, κωμωδία, επιθεώρηση), αν και αυτοδίδακτη. Διέπρεψε, όμως, στην τραγωδία...
Η Μαρίκα Κοτοπούλη (1892-1958) ήταν μία από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα της στην ηλικία των 15 ετών και καθιερώθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές προσωπικότητες της εποχής της.
Η Μαρίκα Κοτοπούλη διακρίθηκε για τις ερμηνείες της σε κλασικά έργα, καθώς και σε ρόλους της σύγχρονης δραματουργίας. Η παρουσία της στο θέατρο ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη του ελληνικού θεάτρου κατά τον 20ό αιώνα. Ήταν επίσης γνωστή για την έντονη προσωπικότητά της και το πάθος της για το θέατρο, καθώς και για την κοινωνική της δράση.
Η κληρονομιά της Μαρίκας Κοτοπούλη συνεχίζει να τιμάται για την πολύτιμη συνεισφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη.
© SanSimera.gr
Αλέκα Κατσέλη— Βιογραφία
Διακεκριμένη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, ειδικευμένη στο αρχαίο δράμα. Για πολλά χρόνια συμμετείχε ως ιέρεια και πρωθιέρεια στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Αλέκα Κατσέλη (Αλεξάνδρα Μαζαράκη) υπήρξε μια εμβληματική μορφή του ελληνικού θεάτρου, γνωστή για την ερμηνεία της στο αρχαίο δράμα και τη συμμετοχή της στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1917 και σπούδασε χορό και υποκριτική, πρωτοεμφανιζόμενη στο Θέατρο Τέχνης το 1943.
Η καριέρα της περιλάμβανε σημαντικές συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ειδικεύτηκε στο αρχαίο δράμα, με ερμηνείες σε έργα του Αισχύλου και του Ευριπίδη. Επίσης, η συμμετοχή της στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου υπηρέτησε ως ιέρεια από το 1936 και πρωθιέρεια από το 1956 έως το 1964, την καθόρισε ως μια κεντρική προσωπικότητα στις Ολυμπιακές τελετές.
Εκτός από την υποκριτική της καριέρα, ασχολήθηκε με τη θεατρική μετάφραση και τη διδασκαλία, ενώ υπηρέτησε ως διευθύντρια στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.
Η Αλέκα Κατσέλη πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1994, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική κληρονομιά στον ελληνικό πολιτισμό.
© SanSimera.gr
Ξένια Καλογεροπούλου
Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου...
Η Ξένια Καλογεροπούλου (γεννημένη στις 11 Σεπτεμβρίου 1938 στην Αθήνα) ήταν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και έκανε το ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή το 1956 με έναν γαλλικό θίασο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1958, γρήγορα καθιερώθηκε ως μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της εποχής.
Στην καριέρα της, πρωταγωνίστησε σε πάνω από 50 θεατρικά έργα, συμπεριλαμβανομένων κλασικών έργων όπως οι «Γλάρος» του Τσέχωφ, «Έμπορος της Βενετίας» και «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, και έργων του Γκολντόνι, Γκόρκι, και Χέαρ. Από το 1965 έως το 1975, συνεργάστηκε με τον Γιάννη Φέρτη και αργότερα ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα το 1984, όπου στέγασε επίσης παιδικό θίασο.
Στον κινηματογράφο, το ντεμπούτο της έγινε το 1958 με την ταινία «Η κυρά μας η μαμή». Συμμετείχε σε 35 ελληνικές και τρεις ξένες ταινίες, με notable έργα όπως «Ο θησαυρός του μακαρίτη», «Λαός και Κολονάκι», «Ο ανήφορος», και «Ο άνθρωπος της καρπαζιάς». Το 1964, τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η Καλογεροπούλου ήταν επίσης επιδραστική συγγραφέας και μεταφράστρια. Έγραψε έξι θεατρικά έργα για παιδιά, όπως «Οδυσσεβάχ», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», και «Το Σκλαβί», το οποίο κέρδισε το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν το 2001. Το 2001, επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.
Η Ξένια Καλογεροπούλου άφησε μια σημαντική κληρονομιά στον ελληνικό πολιτισμό, συνδυάζοντας το ταλέντο της με μια αξιόλογη καριέρα που κάλυψε όλα σχεδόν τα είδη του θεάματος.
© SanSimera.gr
Ο Ρόι των Ρόβερς
Αγγλική σειρά κόμιξ («Roy of Rovers» ο αγγλικός τίτλος), που αφηγείται την αγωνιστική και εξωαγωνιστική δράση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή, του Ρόι Ρέις...
Η σειρά κόμιξ «Roy of the Rovers» (στα ελληνικά γνωστή ως «Ρόι Ρέις»), που δημιουργήθηκε από τον Φρανκ Πέπερ και τον Τζο Καλκούν, είχε τεράστια επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία και επηρεάσε πολλούς αναγνώστες με τις περιπέτειες του Ρόι Ρέις, ενός νεαρού ποδοσφαιριστή με μεγάλη καριέρα. Η σειρά ξεκίνησε το 1954 και δημοσιεύτηκε μέχρι το 2001, με σημαντική δημοτικότητα, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 1960.
Η σειρά ακολουθεί τον Ρόι Ρέις, που ξεκινά την καριέρα του στα 15 του με τη Μέλτσεστερ Ρόβερς και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία, μέχρι να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο το 1993 λόγω ατυχήματος. Στη συνέχεια, ασχολείται με την προπονητική και γίνεται πρόεδρος της ομάδας του. Στην προσωπική του ζωή, παντρεύεται τη Πένι Λέιν το 1976 και αποκτά τρία παιδιά, αλλά η απώλεια της το 1995 τον επηρεάζει βαθιά.
Στην Ελλάδα, οι περιπέτειες του Ρόι Ρέις δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Ζαγκόρ» και «Δυναμικό Αγόρι», προσφέροντας και στους Έλληνες αναγνώστες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δραματικές και συναρπαστικές περιπέτειες του δημοφιλούς ποδοσφαιριστή.
© SanSimera.gr