1824
600 Έλληνες, υπό τους Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο, δέχονται επίθεση στον Μαραθώνα από 2.000 γενίτσαρους και 1.000 Τούρκους, υπό τον Ομέρ πασά της Καρύστου. Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς, ανάμεσά τους και τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ.
Το 1930 ήταν μια χροιά γεμάτη από σημαντικά γεγονότα και γεγονότα που σημείωσαν την παγκόσμια ιστορία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της εποχής.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ταυτόχρονα τραγικά γεγονότα του1930 ήταν η προσπάθεια του ελληνά σεφ Γιώργου Σταθάκη να πέσει από τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι. Η προσπάθεια αυτή αντιμετώπισε δυσκολίες και τελικά εξελίχθηκε σε τραγωδία.
Ο Γιώργος Σταθάκης είχε εμπνευστεί από τον περίφημο Χάριων Ηγεμόνα, ο οποίος είχε επιτύχει την ίδια προσπάθειά του το1920. Ωστόσο, καθώς το βαρέλι του Σταθάκη έπεσε στους καταρράκτες, εγκλωβίστηκε στο πίσω μέρος του και παρέμεινε εκεί για18 ώρες. Παρά τις προσπάθειες διάδοσης, δυστυχώς ο Σταθάκης πέθανε από ασφυξία.
Η τραγική κατάληξη αυτής της προσπάθειας αναδεικνύει τον κίνδυνο που συνδέεται με τις ακραίες ενέργειες και τις προκλήσεις της φύσης. Παρά τον θάνατο του Γιώργου Σταθάκη, η ιστορία αυτή παραμένει ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα της ανθρώπινης αντοχής και τ.ης εξαντλήτης περιέργειας και επιθυμίας για περιπέτεια.
Το 1930 ήταν μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά γεγονότα και η προσπάθεια του Γιώργου Σταθάκη να περάσει μέσα από τους καταρράκτες του Νιαγάρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και τραγικά στιγμιότυπα της εποχής. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή μέσα από αυτή την τραγική προσπάθεια που έγινε σε αναζήτηση της περιπέτειας και της αδρεναλίνης
1943
Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. 2.900 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες.
1946
Το έτος 1946 μια περίοδος ανασυγκρότησης και ανανέωσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανθρωπότητα προσπαθούσε να ανακτήσει την κανονικότητα και να ξαναχτίσει τις ζωές της μετά από τόσα χρόνια καταστροφής και θλίψης.
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του1946 ήταν η εμφάνιση του πρώτου μπικίνι στη μόδα από τον Γάλλο μηχανικό Λούι Ρεάρ. Σε μια υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι, ο Ρεάρ παρουσίασε ένα διαχωρισμένο μπουστάκι και ένα χαμηλότερο κάτω μέρος, δημιουργώντας ένα νέο στυλ μαγιό που σόκαρε το κοινό της εποχής. Το μπικίνι γρήγορα έγινε μόδα και άρχισε να επικρατεί σε παραλίες και κολυμβητήρια παγκοσμίως.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε επίσης τον πολιτισμό και τις τέχνες του1946. Οι κινηματογραφικές παράγωγες αντικατοπτρίζονταν τα τραύματα του πολέμου και την ανάγκη για αποκατάσταση και ειρήνη. Η μουσική επίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση των πνευμάτων, με τραγούδια που απηχούσαν την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.
Το έτος 1946 ήταν επίσης μια περίοδος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η Διάσκεψη του Παρισιού ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Σχεδίου Μάρσαλ, που επιβλήθηκε την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. Επίσης, η ίδρυση του ΟΗΕ σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής στις διεθνείς σχέσεις και τη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως.
1948
Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας.
Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου. Το «ΟΧΙ» συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων, έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/