Σε δύσβατη και αβέβαιη ατραπό η παγκόσμια παργωγή σιτηρών

Σε δύσβατη και αβέβαιη ατραπό η παγκόσμια παργωγή σιτηρών

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι πόλεμοι απειλούν τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού και αναζωπυρώνουν το φάσμα της αύξησης του κόστους των τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg. Στη Μαύρη Θάλασσα, η ξηρασία στη Ρωσία αναμένεται να επηρεάσει τη συγκομιδή, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί εμπόδια στις εξαγωγές. Στη Δυτική Ευρώπη, η βροχή πλήττει τις καλλιέργειες, ενώ στην Αυστραλία η ξηρασία απειλεί τη φετινή σοδειά. Στις ΗΠΑ, η ξηρασία επηρεάζει μεγάλο μέρος των αγρών, αν και ορισμένες περιοχές έχουν επωφεληθεί από βροχές. Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, καθώς οι αγρότες αναμένουν επιπτώσεις στη φετινή σοδειά.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι πόλεμοι απειλούν να διατηρήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού υπό πίεση και να αναζωπυρώσουν το φάσμα της αύξησης του κόστους των τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.
Από τα βρεγμένα χωράφια στη δυτική Ευρώπη μέχρι τα ξερά εδάφη στην Αυστραλία και την εισβολή της Μόσχας που «κρατούν πίσω» τις προμήθειες της Ουκρανίας, οι αγρότες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Αυτό σημαίνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν τα μικρότερα εδώ και μια δεκαετία περίπου, σύμφωνα με τους αναλυτές που ερωτήθηκαν ενόψει της πρώτης πρόβλεψης της αμερικανικής κυβέρνησης για την επόμενη σεζόν.
Οι πλούσιες σοδειές στη Μαύρη Θάλασσα έχουν διατηρήσει για καιρό τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και το σιτάρι διαπραγματεύεται στο μισό του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, αλλά οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται και πάλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έχουν ανακάμψει για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και τα ταμεία μειώνουν τα πτωτικά στοιχήματα που διατηρούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους καταναλωτές που επιτέλους βρήκαν ανακούφιση από την άνοδο των τιμών των τροφίμων.
Οποιοδήποτε παρατεταμένο ράλι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών και να αναζωπυρώσει την πληθωριστική πίεση στις κεντρικές τράπεζες – με άλλες σημαντικές καλλιέργειες, όπως το κακάο και ο καφές να έχουν επίσης αναρριχηθεί φέτος.
«Η ζήτηση έχει αυξηθεί, τα αποθέματα παραμένουν σφιχτά σε παγκόσμιο επίπεδο και τα θέματα νέων καλλιεργειών κλιμακώνονται», δήλωσε ο James Bolesworth, διευθύνων