Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, μέσω άμεσων συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες για τον αποκλεισμό τους από τις διαπραγματεύσεις και τονίζουν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Τραμπ δεν συνιστούν προδοσία προς το Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη απαιτεί αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ανάκτηση όλων των εδαφών από την Ουκρανία δεν είναι ρεαλιστική και ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα ως εγγύηση ασφαλείας, προτρέποντας την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις παραχωρήσεις προς τη Ρωσία πριν από την έναρξη των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμμετοχής της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επεσήμανε ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει στενά σε ό,τι αφορά το μέλλον της, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της διαρκούς ειρήνης και της αποτροπής μελλοντικών επιθετικών ενεργειών από τη Ρωσία.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε ότι η Ευρώπη ζηλεύει και είναι θυμωμένη για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής επιρροής στη διεθνή σκηνή.
Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται διμερής συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.
Συνολικά, η ευρωπαϊκή κοινότητα ανησυχεί για τον πιθανό αποκλεισμό της από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να επιβάλει «αμοιβαίους δασμούς» σε άλλες χώρες, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, έγραψε: «Τρεις σπουδαίες εβδομάδες, ίσως οι καλύτερες όλων των εποχών, αλλά σήμερα είναι η μεγάλη μέρα: αμοιβαίοι δασμοί!!! Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά!!!».
Η τοποθέτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ εντάσσεται στο πλαίσιο της ρητορικής έντασης που καλλιεργεί η Μόσχα απέναντι στη Δύση και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η επιλογή του να χαρακτηρίσει την Ευρώπη ως «γεροντοκόρη» και να δηλώσει ότι «ο χρόνος της έχει τελειώσει» υποδηλώνει μια επιθετική στάση, που αποσκοπεί να απαξιώσει τον ρόλο της ΕΕ στις διεθνείς εξελίξεις.
Η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά ενόψει των αμερικανικών εκλογών. Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πρώην (και πιθανώς μελλοντικών) ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Ευρώπης, δημιουργεί φόβους για πιθανές παραχωρήσεις εις βάρος του Κιέβου.
Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει «παραχωρήσεις» στη Ρωσία, ακόμη και πριν από την έναρξη συνομιλιών, ενισχύει αυτή την ανησυχία. Αν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή της μέχρι τώρα αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία, κάτι που θα είχε άμεσες συνέπειες για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Είναι σαφές ότι η Μόσχα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτές τις εντάσεις, υποβαθμίζοντας την Ευρώπη και προωθώντας τη δική της ατζέντα, την ώρα που η Ουάσιγκτον φαίνεται να εξετάζει διαφορετικές επιλογές.
Η έννοια των «αμοιβαίων δασμών» αναφέρεται στην επιβολή δασμολογικών συντελεστών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές, οι οποίοι θα αντιστοιχούν στα επίπεδα που επιβάλλουν άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα. Για παράδειγμα, αν μια χώρα επιβάλλει δασμό 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αντίστοιχο δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη συγκεκριμένη χώρα.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία αύξηση των δασμών, επηρεάζοντας κυρίως αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη, οι οποίες έχουν υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές στα αμερικανικά προϊόντα. Αντίθετα, χώρες με εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα, ενδέχεται να επηρεαστούν λιγότερο.
Η εφαρμογή των «αμοιβαίων δασμών» στοχεύει στην εξασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης για τις αμερικανικές εξαγωγές και στην αντιμετώπιση των εμπορικών ανισορροπιών των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Ωστόσο, η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής είναι περίπλοκη, δεδομένου ότι οι 186 χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων έχουν διαφορετικούς δασμολογικούς συντελεστές.
Πρόσφατα, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, κίνηση που θεωρείται σημαντική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τους οικονομικούς εταίρους της χώρας.
Παραμένει ασαφές πότε και πώς θα εφαρμοστούν οι «αμοιβαίοι δασμοί», καθώς δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής.
Η Ουσία του προβλήματος εντοπίζεται στην νομισματική ισοτιμία.
Αν για παράδειγμα η Βουλγαρία εφαρμόζει δασμούς της τάξης του 25% με νομισματική μονάδα το Λέβα, αυτοί ισοδυναμούν σε δασμούς για το Αμερικάνικο κράτος της τάξης του 12,5%.
Χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται από την πείνα μετά το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο Σουδάν
Μετά το πάγωμα της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας οι κοινωνικές κουζίνες στο Σουδάν αναγκάζονται να αρνηθούν να προσφέρουν φαγητό σε ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα,
Λόγω των συγκρούσεων σχεδόν 25 εκατ. άνθρωποι ζουν σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας
Χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται από την πείνα μετά το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο Σουδάν
Φωτογραφία Αρχείου
Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πολέμου οι κοινωνικές κουζίνες στο Σουδάν αναγκάζονται να αρνηθούν να προσφέρουν φαγητό σε ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα, μετά το πάγωμα της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας από την οποία εξαρτώνται πολλές από αυτές.
«Άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας της απόφασης αυτής», δήλωσε ανήσυχη μια εθελόντρια που εργάζεται στη συγκέντρωση δωρεών και η οποία προσπαθεί να βρει χρήματα για να προσφέρει τροφή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Χαρτούμ.
«Διαθέτουμε 40 κουζίνες σε όλη τη χώρα οι οποίες προσφέρουν τροφή σε 30.000 με 35.000 ανθρώπους καθημερινά», σημείωσε μια άλλη Σουδανή εθελόντρια υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι κοινωνικές κουζίνες έκλεισαν μετά το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Διώξαμε γυναίκες και παιδιά», εξήγησε.
Από τον Απρίλιο του 2023 το Σουδάν σπαράσσεται από πόλεμο μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκδιώξει από τις εστίες τους περισσότερα από 12 εκατομμύρια.
Λόγω των συγκρούσεων πολλές περιοχές του Σουδάν έχουν βυθιστεί στον λιμό, ενώ σχεδόν 25 εκατ. άνθρωποι ζουν σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.
«Οι επιπτώσεις της απόφασης της αναστολής της χρηματοδότησης με έναν τόσο βίαιο τρόπο έχει θανατηφόρες επιπτώσεις», δήλωσε ο Τζαβίντ Αμπντελμονέιμ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) στην Ομντουρμάν, τη γειτονική πόλη του Χαρτούμ.
«Είναι μια νέα καταστροφή για τον πληθυσμό του Σουδάν που υποφέρει ήδη από τις επιπτώσεις της βίας, της πείνας, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας και την οικτρή διεθνή ανθρωπιστική απάντηση», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι παγώνει τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ, επιτρέποντας μόνο λίγες εξαιρέσεις για τη βοήθεια που κρίθηκε ζωτικής σημασίας.
Μεταξύ των εξαιρέσεων θα έπρεπε να είναι το πρόγραμμα πρόληψης του λιμού στο Σουδάν, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν ήδη αναγκαστεί να αναστείλουν τις βασικές τους δραστηριότητες για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, καταλυμάτων και υπηρεσιών υγείας.
«Όλες οι επίσημες επικοινωνίες έχουν διακοπεί», εξήγησε άλλος Σουδανός συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού οι εργαζόμενοι στη USAID (την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης) τέθηκαν σε αργία αυτή την εβδομάδα.
Οι MSF, μία από τις λίγες οργανώσεις που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο Σουδάν, δήλωσε ότι έχει λάβει από τοπικές οργανώσεις αιτήματα για άμεση επέμβαση.
«Όμως οι MSF δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της η διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο Αμπντελμονέιμ.
Οι ΗΠΑ ήταν πέρυσι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στο Σουδάν, συνεισφέροντας το 45% των πόρων του σχεδίου παρέμβασης του ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν είναι στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ.
Ο λιμός πλήττει ήδη πέντε επαρχίες του Σουδάν και αναμένεται να επεκταθεί σε άλλες πέντε ως τον Μάιο, προτού η επόμενη εποχή των βροχών εμποδίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε τρόφιμα.
Σύμφωνα με το IPC, 24,6 εκατ. άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός του Σουδάν, θα αντιμετωπίσουν «αυξημένα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» ως τον Μάιο.
«Το πιο καταστροφικό είναι ότι έγιναν τόσες υποσχέσεις», κατήγγειλε ένας συντονιστής βοήθειας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Όπως ανακοίνωσε η Αφρικανική Ένωση προχθές, Τρίτη, περίπου 431.000 παιδιά νοσηλεύθηκαν το 2024 λόγω σοβαρού οξέος υποσιτισμού, αύξηση 44% σε σχέση με το 2023.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η επισιτιστική κρίση στο Σουδάν είναι ήδη πολύ χειρότερη από αυτή που δείχνουν οι αριθμοί, καθώς η έλλειψη πρόσβασης σε δεδομένα δυσκολεύει τις αρχές και τους οργανισμούς να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.
Η δήλωση του Πακιστανού πρωθυπουργού Σαχμπάζ Σαρίφ υπέρ της Τουρκίας και της «βόρειας Κύπρου» αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Πακιστάν-Κύπρου. Η άμεση αντίδραση της Λευκωσίας δείχνει τη σαφή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης του ψευδοκράτους.
Πιθανότατα, η κυπριακή κυβέρνηση θα επιδιώξει να κινητοποιήσει την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να υπενθυμίσει ότι τέτοιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Ερντογάν ενισχύει τις σχέσεις του με το Πακιστάν και προβάλλεται ως ηγέτης του ισλαμικού κόσμου ίσως υποδηλώνει μια ευρύτερη στρατηγική της Άγκυρας για την προώθηση των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Κύπρος θα ζητήσει αντίδραση και από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ή αν το θέμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες, όπως κυρώσεις ή αναστολή συνεργασιών με το Πακιστάν.