Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως «δικτάτορα» και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν αίσθημα προδοσίας μεταξύ των Ουκρανών, οι οποίοι πλέον συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρό τους.
Η κατάσταση έχει περιπλεχθεί περαιτέρω λόγω ανεπίσημων συναντήσεων μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και Ρώσων διπλωματών, καθώς και προτάσεων που θεωρούνται δυσμενείς για την Ουκρανία. Οι ενέργειες αυτές έχουν εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Ως απάντηση στην αυξανόμενη ένταση, Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ισπανίας στη δημοκρατία της Ουκρανίας και στον πρόεδρο Ζελένσκι.
Δημόσια πρόσωπα, όπως ο Έλον Μασκ, έχουν επίσης παρέμβει στη διαμάχη, υποστηρίζοντας τη στάση του Τραμπ και επικρίνοντας τον Ζελένσκι. Ο Μασκ αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ουκρανού προέδρου και υποστήριξε ότι είναι αντιδημοφιλής μεταξύ των Ουκρανών.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τις διεθνείς σχέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
'Ασχημη μέρα για τον Ζελένσκη
Στις 20 Φεβρουαρίου 2025, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, στρατηγός ε.α. Κιθ Κέλογκ, επισκέφθηκε το Κίεβο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά τη συνάντηση, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ροντιόν Μίροσνικ, Γενικός Πρέσβης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα που αφορούν εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, σχολίασε ότι η απόφαση αυτή υποδηλώνει πιθανή μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μίροσνικ, ο Κέλογκ πιθανόν μετέφερε αιτήματα ή απαιτήσεις που ο Ζελένσκι πρέπει να αποδεχθεί, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση της συνέντευξης Τύπου.
Η ακύρωση της συνέντευξης Τύπου σημειώνεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζελένσκι σχετικά με τις ρωσοαμερικανικές διαπραγματεύσεις στο Ριάντ. Ο Ζελένσκι ακύρωσε επίσης την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί τυχόν τελεσίγραφα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του Κιέβου απέναντι στις διαπραγματεύσεις και υποστήριξε την ανάγκη διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στον Ζελένσκι, τον χαρακτήρισε "δικτάτορα" λόγω της άρνησής του να προκηρύξει εκλογές, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξή του μεταξύ των Ουκρανών πολιτών είναι πολύ χαμηλή, μόλις 4%. Ο Ζελένσκι απάντησε χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις ως παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι η δημοτικότητά του ανέρχεται στο 57%.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, τόνισε την ανάγκη διατήρησης επαφών με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η ακύρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου και οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ένταση και τις διαφορές στις προσεγγίσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Δύσκολες ώρες για τους Ουκρανούς στρατηγούς.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στο τρίτο του έτος, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σημειώνουν σημαντική προέλαση στα ανατολικά και βορειοανατολικά μέτωπα, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους τον τελευταίο μήνα. Αυτή η επιτάχυνση της ρωσικής προέλασης είναι η ταχύτερη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Στην περιοχή του Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει πάνω από το 60% της συνοριακής περιοχής, ανακτώντας περισσότερα από 800 από τα 1.269 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είχαν καταληφθεί αρχικά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Σεργκέι Ρούντσκοι, ανέφερε ότι παρά τη μεταφορά πρόσθετων εφεδρειών από την Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται σημαντικές απώλειες και υποχωρούν από τις θέσεις τους.
Στην ανατολική Ουκρανία, μετά από τρεις μήνες σφοδρών μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κουράχοβε. Η κατάληψη αυτής της πόλης αναμένεται να επιταχύνει την πλήρη κατάληψη της περιφέρειας του Ντονέτσκ από τις ρωσικές δυνάμεις.
Παρά τις αρχικές προσδοκίες για μια σύντομη στρατιωτική επιχείρηση, η σύγκρουση έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται να εδραιώνει τα κέρδη της και να διατηρεί τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις λόγω περιορισμένων πόρων και πολιτικών πιέσεων.
Ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Γαλλία καλά κρατεί...
Η Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση της διαπίστευσης του ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Μπενζαμέν Κενέλ, ως «απαντητικό μέτρο» στην άρνηση της Γαλλίας να χορηγήσει βίζα σε Ρώσο δημοσιογράφο.
Η Μόσχα θεωρεί την απόφαση του Παρισιού μέρος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αντίστοιχα, η Le Monde καταγγέλλει τη ρωσική ενέργεια ως «συγκαλυμμένη απέλαση» και πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.
Η ρωσική διπλωματία ξεκαθάρισε ότι η διαπίστευση του Κενέλ μπορεί να επανέλθει, εφόσον η Γαλλία επιτρέψει την είσοδο Ρώσων δημοσιογράφων στη χώρα. Η διαμάχη αυτή αντανακλά το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις ρωσο-δυτικές σχέσεις, με τον Τύπο να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων.
Η απόφαση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει τέλος στη λειτουργία της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, με τη Ρωσία να υποδέχεται την είδηση με ικανοποίηση. Η Μόσχα, που είχε εκδιώξει την USAID από το έδαφός της ήδη από το 2012, θεωρεί την υπηρεσία αυτή ως έναν «μηχανισμό παρέμβασης» στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών και ένα εργαλείο επιρροής της Ουάσινγκτον για την ανατροπή κυβερνήσεων που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.
Η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την USAID ως «μηχανή αλλαγής καθεστώτων», η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, υπηρέτησε σκοπούς που υπερέβαιναν την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή υποστήριξη. Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν την USAID ότι υποστήριξε αντικυβερνητικά κινήματα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, συμβάλλοντας στην πολιτική αποσταθεροποίηση και την απομάκρυνση φιλορωσικών κυβερνήσεων.
Η απόφαση απομάκρυνσης της USAID από τη Ρωσία το 2012 συνδέθηκε με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν σημειωθεί στη χώρα την ίδια περίοδο, με τη Μόσχα να κατηγορεί την αμερικανική υπηρεσία ότι είχε άμεση εμπλοκή στη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης. Η ρωσική ηγεσία έχει διαχρονικά τονίσει ότι οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη Δύση επιχειρούν να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, προωθώντας μια φιλοδυτική ατζέντα.
Η USAID και η αμερικανική εξωτερική πολιτική
Η USAID, ιδρυθείσα το 1961, αποτέλεσε βασικό εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, διαχειριζόμενη έναν τεράστιο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επισήμως, ο ρόλος της επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη στήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις, κυρίως σε χώρες με αντιδυτικό προσανατολισμό, έχουν κατηγορήσει την υπηρεσία για πολιτικές παρεμβάσεις και επιρροή στις εσωτερικές υποθέσεις τους.
Η τοποθέτηση της USAID υπό την ευθύνη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και η επικείμενη διακοπή της λειτουργίας της φανερώνουν μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια γενικότερη αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής παρέμβασης ή αν αποτελεί μια προσωρινή αναπροσαρμογή.
Η παύση λειτουργίας της USAID ενδέχεται να έχει πολλαπλές επιπτώσεις:
Εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν να περιορίσουν την παρουσία τους μέσω τέτοιων μηχανισμών, αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, να ενισχύσουν την επιρροή τους σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Αλλαγή ισορροπιών στη διεθνή πολιτική σκακιέρα: Οι χώρες που παραδοσιακά λάμβαναν στήριξη από την USAID ίσως αναζητήσουν νέους εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Κίνα.
Πολλές διεθνείς οργανώσεις που βασίζονταν στη χρηματοδότηση της USAID για την υλοποίηση προγραμμάτων τους ίσως αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες.
Η απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τη λειτουργία της USAID αποτελεί μια κίνηση με βαθύ γεωπολιτικό αποτύπωμα, η οποία αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και τη στρατηγική προσέγγιση της Ουάσινγκτον στις διεθνείς σχέσεις. Η Ρωσία, από την πλευρά της, βλέπει την εξέλιξη αυτή ως δικαίωση της μακροχρόνιας κριτικής της προς τη συγκεκριμένη υπηρεσία και αναμένει τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για να προσαρμόσει τη δική της στρατηγική.
Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πίσω από εταιρείες όπως η Tesla, η SpaceX και η X (πρώην Twitter), έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην παγκόσμια σκηνή. Αν και δεν είναι πολιτικός, οι παρεμβάσεις του σε διεθνή ζητήματα – από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία – έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και συχνά επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Η πιο αξιοσημείωτη ανάμειξη του Μασκ στη διεθνή πολιτική ήρθε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής το 2022, ο Μασκ προσέφερε στο Κίεβο πρόσβαση στο διαστημικό ίντερνετ μέσω του δορυφορικού συστήματος Starlink της SpaceX, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να επικοινωνούν στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, η υποστήριξή του δεν ήταν άνευ όρων. Το 2023, αποκαλύφθηκε ότι ο Μασκ αρνήθηκε να ενεργοποιήσει το Starlink κοντά στην Κριμαία για μια ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση, φοβούμενος ότι θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με τη Ρωσία. Αυτή η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από την Ουκρανία και τους συμμάχους της, που κατηγόρησαν τον επιχειρηματία ότι παίρνει φιλορωσική στάση.
Ο Μασκ έχει διατηρήσει μια περίπλοκη στάση απέναντι στη Ρωσία. Αν και έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, οι δηλώσεις του συχνά φλερτάρουν με ρωσικές αφηγήσεις. Το 2022, πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που περιλάμβανε τη διατήρηση της Κριμαίας υπό ρωσικό έλεγχο και τη διεξαγωγή νέων δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ουκρανική πλευρά.
Όσον αφορά την Κίνα, ο Μασκ έχει αποφύγει να τη συγκρουστεί με το Πεκίνο, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Tesla από την κινεζική αγορά. Έχει υποστηρίξει ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να γίνει «ειδική διοικητική περιοχή» της Κίνας, μια πρόταση που συνάδει με τις θέσεις του Πεκίνου αλλά απορρίπτεται από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.
Η εξαγορά του Twitter (μετονομάστηκε σε Χ) το 2022 έδωσε στον Μασκ τεράστια επιρροή στη δημόσια συζήτηση. Υποσχέθηκε απόλυτη ελευθερία λόγου, αλλά κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε την εξάπλωση παραπληροφόρησης και ότι έδωσε «βήμα» σε ακραίες απόψεις.
Επιπλέον, η πλατφόρμα του χρησιμοποιείται πλέον για άμεση επικοινωνία με κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν απαντήσει σε δημοσιεύσεις του Μασκ.
Αν και ο Μασκ έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική, η επιρροή του είναι αναμφισβήτητη. Οι δηλώσεις του, οι τεχνολογικές του πρωτοβουλίες και η δύναμή του στα social media τον καθιστούν κεντρική φιγούρα στις διεθνείς σχέσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πολιτική των ΗΠΑ υποστηρίζοντας συγκεκριμένους υποψηφίους ή ακόμα και προωθώντας μια ατζέντα βασισμένη στην τεχνοκρατία και την καινοτομία. Η σχέση του με πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρον ΝτεΣάντις δείχνει ότι έχει ήδη επιρροή στον συντηρητικό χώρο.
Ο Έλον Μασκ δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας. Με την τεράστια οικονομική του δύναμη και τη χειραγώγηση της δημόσιας συζήτησης μέσω του X, έχει μετατραπεί σε παίκτη παγκόσμιας πολιτικής εμβέλειας. Οι παρεμβάσεις του, είτε στον πόλεμο της Ουκρανίας είτε στη διαχείριση της πληροφορίας, δείχνουν ότι το μέλλον της διεθνούς πολιτικής μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους εκτός του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου.
Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν ο ίδιος ο Μασκ έχει επίγνωση του βάρους των πράξεών του ή αν βλέπει τον ρόλο του απλώς ως «πειραματιστή» σε μια παγκόσμια σκακιέρα.
Ο Λεονίντ Ιλίτς Μπρέζνιεφ υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) από το 1964 μέχρι το 1982 και ήταν ο επικεφαλής του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ από το 1977 μέχρι τον θάνατό του το 1982. Η ηγεσία του χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή στην σταλινική πολιτική και τη λατρεία του προσώπου του, ενώ η Σοβιετική Ένωση βυθίστηκε σε μία εποχή στασιμότητας και αυστηρής καταπίεσης.
Η απομάκρυνση του Νικίτα Χρουστσόφ από την εξουσία το 1964, μέσω ενός πολιτικού πραξικοπήματος, επέτρεψε στον Μπρέζνιεφ να αναλάβει τα ηνία του ΚΚΣΕ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, επανήλθαν οι σιδηρόδρομοι του Σοβιετικού αυταρχισμού, με ενίσχυση της προπαγάνδας και την καταστολή των πολιτικών αντιφρονούντων. Παράλληλα, η Σοβιετική Ένωση εισήλθε σε διάφορες στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως η καταστολή της Άνοιξης της Πράγας το 1968 και η εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, γεγονότα που συνέβαλαν στην αύξηση της έντασης μεταξύ των Σοβιετικών και των δυτικών δυνάμεων.
Η οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης στα χρόνια του Μπρέζνιεφ αναδείχθηκε σε μία περίοδο στασιμότητας, χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να ενταθούν τα εσωτερικά προβλήματα. Παρά την ασταθή διεθνή πολιτική, το καθεστώς Μπρέζνιεφ παραμένει σταθερό για αρκετές δεκαετίες, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και ο τίτλος του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης.
Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε ουκρανικές ρίζες, καθώς γεννήθηκε το 1906 στο Καμένσκογιε (σημερινό Ντνιπροντζερζίνσκ) της Ουκρανίας και σε έγγραφο του 1935 δήλωσε ως εθνικότητα «Ουκρανός».
Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με την καταγωγή του. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως ο Μπρέζνιεφ μπορεί να είχε πολωνικές ή μολδαβικές ρίζες, καθώς η μητέρα του μιλούσε πολωνικά, ενώ ο ίδιος είχε υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις στη Μολδαβία. Επιπλέον, υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι θα μπορούσε να έχει εβραϊκή ή τσιγγάνικη καταγωγή.
Παρά τις διάφορες θεωρίες, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να ανατρέπουν την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Μπρέζνιεφ καταγόταν από οικογένεια ουκρανικής προέλευσης.
Αυτά ήταν τα νέα της Ρωσίας σήμερα από το Mystras news Hellas on camera με τον Πανάγο Στελλάκο.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες γεια σας.
Σύντομα και πάλι μαζί με τις νεότερες εξελίξεις και τα παράξενα του κόσμου μας.
19 Δεκεμβρίου 1906
Τόπος Γέννησης: Καμιανσκέ
Θάνατος 10 Νοεμβρίου 1982 Μόσχα
Αιτία θανάτου έμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Τόπος ταφής Νεκρόπολη Τείχους του Κρεμλίνου
Κατοικία Μόσχα
Θρησκεία αθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ρωσικά
Σπουδές Dniprovsky State Technical University (1931–1935)