Σε κλιμα έντασης και αβεβαιότητας οι εξελιξεις στην Μέση Ανατολή.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να καθυστερήσει τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω αιτημάτων για παράταση της πρώτης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε πως το Ισραήλ πιέζει για επιστροφή στην αρχική φάση της συμφωνίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα επόμενα βήματα της εκεχειρίας. Η δήλωση έγινε λίγες ώρες αφότου το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε πρόταση προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για τις περιόδους του Ραμαζανιού και του Εβραϊκού Πάσχα, κατόπιν πρότασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η διαδικασία εκεχειρίας παραμένει αβέβαιη, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβίαση των συμφωνημένων όρων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε τη Χαμάς με «συνέπειες που δεν μπορεί να διανοηθεί» αν δεν απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια έντονης συνεδρίασης στην Κνεσέτ, όπου συγγενείς ομήρων διαμαρτυρήθηκαν.
ΦΩΤΟ: Newsbeast
Η ένταση κλιμακώνεται καθώς η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει αβέβαιη. Το Ισραήλ έχει αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ενώ ακροδεξιοί αξιωματούχοι ζητούν βομβαρδισμό των αποθηκών τροφίμων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ΟΗΕ και αραβικές χώρες καταδίκασαν την απόφαση, ζητώντας την άμεση επαναφορά της βοήθειας για τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια αμάχους που βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και ασθένειες.
Η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να σταματήσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την ως «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα τόνισε ότι η απόφαση αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες για διαρκή εκεχειρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει κρίσιμη, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να βασίζονται στη διεθνή βοήθεια για την επιβίωσή τους.
ΦΩΤΟ: Protothema.gr
Η λαθρομετανάστευση και οι επαναπροωθήσεις προσφύγων κυρίως από την Τουρκία οξύνει το προσφυγικό στην Ευρώπη
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε Πολωνία και Ελλάδα. Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάικλ Ο'Φλάχερτι, τόνισε ότι υπάρχουν αποδείξεις για βίαιες επαναπροωθήσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ειδικά στην Ελλάδα, κατήγγειλε πρακτικές επιστροφών στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας και το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου το 2023.
ΦΩΤΟ: tanea
Οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές, όπως η δημιουργία υπεράκτιων κέντρων ασύλου, γεγονός που ο Ο'Φλάχερτι χαρακτήρισε επικίνδυνη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να αντισταθούν στη λαϊκιστική ρητορική και να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για την προστασία των προσφύγων.
Ξεκίνησε ο πόλεμος των φόρων μεταξύ ΗΠΑ Καναδά και Μέξικο .
Η επιβολή των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό φαίνεται πως κλιμακώνει τις εμπορικές εντάσεις στη Βόρεια Αμερική, με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας.
Οι δασμοί 25% που τίθενται σε ισχύ από τις (4 Μαρτίου 2025) και αναμένεται να πλήξουν σοβαρά το διμερές εμπόριο, ΚΑΙ τον Καναδά να χαρακτηρίζει την απόφαση ως «υπαρξιακή απειλή» για τις θέσεις εργασίας. Η απάντηση των δύο χωρών με αμοιβαίους δασμούς από τις 2 Απριλίου 2025 εντείνει την εμπορική αντιπαράθεση, ενώ η πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ με την Αργεντινή ίσως διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τη ρευστότητα στο διεθνές εμπόριο.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή τελωνειακών δασμών 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 155 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (περίπου 107 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από σήμερα, σε αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ
ΦΩΤΟ: www.skai.gr
Ο Τζάστιν Τριντό τόνισε ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί αυτά τα μέτρα» και ξεκαθάρισε πως οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ όσο εφαρμόζονται οι αμερικανικοί. Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση και «μη δασμολογικών μέτρων» σε συνεργασία με τις επαρχίες και τις περιοχές της χώρας.
Ο σύμβουλος Εμπορίου του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα είναι «μικρές και δευτερεύουσες».
ΦΩΤΟ: Manufacturing Dive
Ο Ναβάρο άφησε να εννοηθεί ότι η όποια αύξηση των τιμών θα εξισορροπηθεί από:
Τις πολιτικές απελευθέρωσης της βιομηχανίας
Τον περιορισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Την αύξηση της παραγωγής ενέργειας
«Δεν βλέπω τον πρόεδρο να αμφιταλαντεύεται για τον οποιονδήποτε δασμό, επειδή γνωρίζει ότι αυτός είναι ο δρόμος για μια Αμερική δυνατή και ευημερούσα, με αυξανόμενους πραγματικούς μισθούς και περισσότερες δουλειές», δήλωσε ο Ναβάρο.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου οι δασμοί προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις από εμπορικούς εταίρους όπως ο Καναδάς, που ανακοίνωσε αντίμετρα σε αμερικανικά προϊόντα
Ώθηση στα κρυπτονομίσματα από τον Τράμπ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος κρυπτονομισμάτων, προκαλώντας άνοδο στις αγορές.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι το απόθεμα θα περιλαμβάνει τα Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP, Solana (SOL) και Cardano (ADA), με στόχο να καταστήσει τις ΗΠΑ «Πρωτεύουσα των Κρυπτονομισμάτων στον κόσμο».
ΦΩΤΟ: nvestopedia
Η ανακοίνωση οδήγησε σε ράλι τιμών, με το XRP, SOL και ADA να εκτοξεύονται έως 62%, ενώ το Bitcoin και το Ethereum σημείωσαν αύξηση άνω του 10%.
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη σύσταση προεδρικής ομάδας εργασίας, που θα εξετάσει τη δημιουργία εθνικού αποθέματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η απόφαση σηματοδοτεί στροφή στη στρατηγική του, καθώς το 2021 είχε χαρακτηρίσει το Bitcoin «απάτη».
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται την Παρασκευή, κατά τη Σύνοδο για τα κρυπτονομίσματα στον Λευκό Οίκο.
Σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ
Ο Ρέι Ντάλιο, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως, προειδοποιεί για μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της εκτίναξης του χρέους και των ελλειμμάτων.
ΦΩΤΟ: BusinessNews.gr
Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός των φορολογικών ελαφρύνσεων που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και των αυξημένων κρατικών δαπανών θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και φέρνοντας πιο κοντά μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση.
Ο Ντάλιο παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 και τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, προειδοποιώντας ότι οι ψηφοφόροι δεν θα είναι «πολύ χαρούμενοι» αν η οικονομία βυθιστεί σε κρίση.
Παράλληλα, τα hedge funds αυξάνουν τα στοιχήματα κατά των αμερικανικών μετοχών, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει σε ύφεση. Σύμφωνα με τον Ντάλιο, η κρίση αναμένεται να ξεσπάσει μέσα σε τρία χρόνια, με περιθώριο ενός έτους νωρίτερα ή αργότερα.
Η Bridgewater Associates διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 65 δισ. δολαρίων, ενώ ο Ντάλιο έχει προβλέψει στο παρελθόν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, εξετάζουν ελάφρυνση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών να καταρτίσουν λίστα κυρώσεων που θα μπορούσαν να αρθούν, ενώ έχουν ήδη γίνει μυστικές συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων.
Η πιθανή άρση κυρώσεων αφορά συγκεκριμένες ρωσικές οντότητες και ολιγάρχες, ενώ η Μόσχα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για διεθνή οικονομική συνεργασία, ειδικά στον τομέα των σπάνιων γαιών. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνάψουν συμφωνία με την Ουκρανία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου, χωρίς μέχρι στιγμής επιτυχία.
Η αλλαγή στρατηγικής προκαλεί αντιδράσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την αυστηρή γραμμή που ακολουθήθηκε επί Μπάιντεν.
Ο Φρίντριχ Μερτς, πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε ότι η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ήταν "κατασκευασμένη κλιμάκωση" από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Μερτς τόνισε ότι η ένταση δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά προφανώς ενορχηστρωμένη, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει ανεξάρτητα και άμεσα σε αυτή τη συγκυρία.
Η δήλωση του Μερτς έρχεται καθώς επιδιώκει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του CDU στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές.
Ο Τραμπ παγώνει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την παύση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι η βοήθεια θα επανεξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί εάν «συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης» στην ένοπλη σύρραξη Ουκρανίας – Ρωσίας.
Η απόφαση έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκευή, η οποία φέρεται να εκτραχύνθηκε σε φραστική σύγκρουση. Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τη στάση του Κιέβου.
Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι πρόκειται για «παύση» και όχι οριστική διακοπή της βοήθειας, ενώ τόνισε πως η Ουάσινγκτον θέλει «εταίρους που δεσμεύονται στην ειρήνη».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τον Ιανουάριο του 2025, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει 65,9 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας.